החרם הטורקי: "המדינה אלופה בלשים את כל הז'יטונים במקום אחד"

בענף הנדל"ן חוששים שחסימת הנמלים בטורקיה ליצוא ויבוא לישראל תחמיר את המשבר הקיים גם כך בעקבות המחסור בידיים עובדות: "הביקושים חוזרים, אבל בונים פחות ויש מחסור בהיצע - וכבר יש עלייה במחירים". קבלנים ותעשיינים קוראים להקל על יבואנים ולקבוע העדפה גורפת של מוצרי בנייה כחול-לבן

בעקבות חסימת הנמלים בטורקיה ליצוא ויבוא לישראל, בענף הנדל"ן והבנייה חוששים מפני "השלכות הרסניות" על ענף הבנייה בישראל, הן של מגורים והן של תשתיות חיוניות. החשש בענף, בין היתר, הוא שלצד המשבר הקיים גם כך בצל המחסור בידיים עובדות, שעלול להוביל למצב שבו הביקוש יעלה על ההיצע, גם מוצרי הגלם לבנייה ימשיכו להתייקר עוד יותר - והעלות תתגלגל ישירות לרוכשי הדירות.

התייקרות במוצרי הגלם כבר החלה בשבוע שעבר: חברת כנען סנטר, ספקית מוצרי בנייה ושיפוץ, הודיעה ביום שלישי האחרון, עוד לפני הכרזתו האחרונה של ארדואן, כי בעקבות ההכרזה על החרם בחודש שעבר, היא תייקר את מוצרי בידוד צמר זכוכית (חומר המשמש לבידוד בעת בניית קירות גבס) בשיעור של כ-20% בתחילת החודש. בשיחה עם ynet סיפר קבלן בתחום המגורים כי ספקית הברזל שמולה עם עובד העלתה את מחיר הברזל ב-300 שקל.

במקביל, חברת רב בריח כבר הכריזה על התייקרות מוצרים שונים, בהם דלתות ביטחון, מנעולים וכו', בשיעור של 3%-8%. שמואל דונרשטין, מנכ"ל ובעל השליטה בחברה, אמר ל-ynet כי "הסיבה העיקרית לעליות היא עלייה עולמית במחירי חומרי  הגלם - האלומניום שהתייקר ב-6 החודשים האחרונים ב-15%, ולצדו גם פליז, פלדה ומתכות נוספות. גם שער הדולר עלה ומחיר התובלה - ההובלות מסין שנאלצות לעקוף את הים האדום התייקרו, האינפלציה ועוד. הפעם האחרונה שהעלנו מחירים הייתה לפני 18 חודשים, לא ניתן היה להימנע כעת מהתייקרות נוספת, ואנחנו עדיין סופגים חלק גדול מהעליות".

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, אמר ל"ממון" ו-ynet כי אם המדינה לא תעודד יבוא ממדינות נוספות ותקל על יבואני מוצרי הבניין, מחירי הדירות צפויים לטפס בהמשך שנת 2024. "זו לא הפעם הראשונה שארדואן נוהג בצורה נקמנית נגד מדינת ישראל. הגיע הזמן שאנחנו נבין שטורקיה איננה מדינה שעליה צריך לקיים תלות בנושא ציוד וחומרי בניין. יבואנים ישראליים מייבאים ממנה כיום מלט, שיש, ברזל, כלים סניטריים ועוד כי הם במחירים תחרותיים", הסביר סרוגו.

לדבריו, "הדבר דומה לכך שהסתמכנו בעיקר על עובדים פלסטינים בעבודות רטובות, ואחרי 7 באוקטובר היה ברור שצריך איזון אחר עם הרבה יותר עובדים זרים וישראלים. כך, גם אסור להסתמך על יבוא ממדינה אחת או שתיים. שהרי גם בסין אנחנו תלויים וגם איתה יש לנו בעיה. לכן המדינה צריכה לעודד תוצרת, לתמוך בהתרחבות היבוא למדינות חדשות על ידי הקלות ליבואנים – ובעיקר לחזור לעידוד רחב של יצור כחול-לבן כדי להבטיח עצמאות של הענף".

מנכ"ל תרמוקיר תעשיות ויו"ר איגוד הבנייה והצריכה בהתאחדות התעשיינים, אלי כהן, חיזק את הדברים. "במשך שנים זעקנו על יבוא מוצרי בנייה רבים מטורקיה במחירי היצף לא הגיוניים ולא הוגנים. מדובר במלט, ברזל, זכוכית, שיש ועוד. זה יבוא שחיסל מפעלים בתעשייה הישראלית ויצר תלות אסטרטגית במדינה, שיחסה הלא יציב לישראל היה ידוע לכל".

לדברי כהן הכתובת הייתה על הקיר: "תעשיית מוצרי הבנייה הישראלית החלה להיערך כבר לפני כחודש בתחילת המשבר בימים כדי לתת מענה למחסור, שנוצר בעקבות החרם הטורקי בשתי רמות – הגדלת הייצור במוצרים בהם נשארו מפעלים יצרניים בתעשייה הישראלית, ובנוסף מציאת חלופות מידיות במחירים סבירים במטרה לא לפגוע בלקוחות שלנו".

הוא הוסיף כי "על אף ההאטה במשק הבנייה, אנו כתעשיינים מוכנים לבצע השקעות בהרחבת מפעלים וקווי ייצור, רק שאנו זקוקים לוודאות. חייבים לשנות לחלוטין את התפיסה כלפי הרכש מקומי, וזאת תוך הגדרה של תעשייה ישראלית וחקלאות ומזון כאינטרס לאומי של מדינת ישראל. אני קורא לממשלה לקבוע מיד העדפה גורפת של מוצרי בנייה כחול-לבן בכל פרויקט בנייה ציבורי בישראל ב-10 השנים הבאות; וכן לתמרץ העדפת רכש מוצרי בנייה ישראליים גם במיזמי בנייה פרטיים".

"לא להסתמך על מנהיג אנטישמי"

בריאיון באולפן ynet הזהיר עמית גוטליב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז, כי הענף מצוי במשבר עוד מה-7 באוקטובר, וכעת הוא עלול רק להחמיר. גוטליב הזכיר כי אתרי הבנייה נסגרו בעקבות מתקפת הפתע של חמאס בערים רבות, ובנוסף מזה 7 חודשים שיש מחסור של כ-80 אלף פועלי בניין בעקבות איסור כניסת עובדים פלסטינים לשטחי ישראל. לטענתו, צעדי הממשלה לפיהם עובדי בניין זרים יחליפו את העובדים החסרים לא הניבו פירות.

"עד כה נכנסו לישראל רק 3,000 עובדים זרים שזה כלום ושום דבר, קחו בחשבון גם שיש עובדים זרים שנטשו את המדינה בעקבות המלחמה וטרם חזרו", אמר גוטליב. "אנחנו נמצאים באמת בצרה קשה, וכמובן שאנחנו סובלים ממשבר ריבית שעוד התחיל לפני ה-7 באוקטובר וסוחבים אותו חודשים קדימה. ועכשיו הגיע משבר נוסף – המשבר הטורקי. אי אפשר להגיד שהמשבר עם טורקיה לא ישפיע על הענף. אני מקווה שהמדינה ותעשיות הבנייה יידעו להתמודד עם המצב ולמצוא אלטרנטיבות נוספות. הבעיה היא שהמדינה 'אלופה' בלשים את כל הז'יטונים שלה במקום אחד, כמו למשל עם 80 אלף העובדים הפלסטינים".

גוטליב הפנה אצבע מאשימה למדינה ואמר: "היו פה מפעלים, למשל מפעל של נגב קרמיקה בדרום שידע לייצר קרמיקות ברמה הכי גבוהה שיש, והוא נסגר כי למדינה לא היה כלכלי להתמודד עם מדינות כמו טורקיה וסין. והנה עכשיו, כשאנחנו נמצאים במשבר, אנחנו תלויים עוד פעם בסין, בטורקיה ובמדינות נוספות שיכולות מחר לעצור את הייבוא לישראל, ואנחנו נתקענו עם צרה גדולה מאוד. המדינה חייבת לחלק את הפלח הזה לכמה שיותר מדינות, וכמובן להשתדל לכמה שיותר מדינות אוהדות ישראל ולא להסתמך על מנהיג אנטישמי". 

עו"ד יעקב אטרקצ'י, בעלים ומנכ"ל חברת אאורה, טען כי עדיין מוקדם לקבוע את ממדי המשבר בענף. "אני מציע לא להיכנס לפניקה, משום שיש חלופות לטורקיה במוצרים שלה, וכרגע חומרי הגלם זה לא מה שחסר לענף הבנייה. אם המצב יימשך, או חס וחלילה מדינות אחרות ייכנסו לעניין הזה, אז זה ישפיע. הבעיה המרכזית של ענף הבנייה היא המחסור בפועלים, וצריך היה לפעול בנושא הזה בצורה הרבה יותר טובה, להביא לפה עשרות אלפי עובדים זרים כדי לספק את המחסור, אנחנו מבינים שבתקופה הקרובה אי אפשר להסתמך על הפלסטינים".

אטרקצ'י ציין כי להערכתו, הביקושים לרכישת דירות יחזרו. "יש מחסור בהיצע, כבר יש עלייה במחירי הדירות. דווקא לגבי הטורקים, אני מניח שנתגבר על העניין הזה, אני מניח שגם המלחמה לא תיקח עוד הרבה זמן", אמר. עם זאת, הבהיר כי "ענף הנדל"ן סובל כי המדינה לא נותנת בינתיים פתרונות, לא לפיגורים בבנייה בעקבות ה-7 באוקטובר. אם נושא העובדים לא יטופל, זה יאיץ את עליית המחירים".

2024-05-05T07:36:59Z dg43tfdfdgfd