שר האנרגיה אלי כהן תוקף את בנק ישראל: "אין הצדקה לריבית הגבוהה"

שוב התקפה של שרים בממשלה על מדיניות הריבית של בנק ישראל: השר כהן טען בוועידה הלאומית לאנרגיה כי "האינפלציה נכנסה לתוך היעד ולכן אין הצדקה לריבית הגבוהה". ראש חטיבת השווקים בבנק המרכזי הגיב: "ההיסטוריה מלאה בדוגמאות שבהן מדינות קרסו כי פוליטיקאים התערבו בשיקולי הבנק המרכזי"

שוב התקפה של שר בממשלה על מדיניות הריבית של בנק ישראל. שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן תקף היום (שלישי) בוועידה הלאומית לאנרגיה של "מכון האנרגיה והסביבה" את מדיניות הריבית הגבוהה שמנהיג בנק ישראל גם בתקופת מלחמה, אולם נזהר בדבריו וציין כי לבנק ישראל העצמאי לפי חוק שמורה הסמכות הבלעדית בנושא. בבנק ישראל לא אהבו את דברי השר והתגובה הגיעה כבר בכנס עצמו.

שר האנרגיה אמר בכנס כי "הקדמת ההשקעות במשק כעת היא חיונית מכיוון שברגע שיש חוסר ודאות במשק יש גורמים שפחות נוטים להשקיע. הריבית במשק היא גבוהה, כאשר יש בישראל נגיד שקובע את הריבית ויש לו עצמאות. אבל, כפי שאפשר להבין מותר לבקר אותו מקצועית ואני חושב שהריבית היא גבוהה ושאין הצדקה לריבית הזאת כעת בעוד שהאינפלציה נכנסה כבר לתוך היעד".

גולן בניטה, ראש חטיבת השווקים בבנק ישראל אמר בתגובה לדברי שר האנרגיה כהן: "כל ביקורת היא ביקורת לגיטימית, אבל צריכים להיזהר שביקורות לא יתורגמו למעשים של פגיעה בבנק ישראל ובעצמאותו, ולא שלא היו נסיונות כאלו בזמן האחרון. ההיסטוריה מלאה בדוגמאות שבהן מדינות קרסו כלכלית כי פוליטיקאים התערבו בשיקולי הבנק המרכזי".

עוד אמר כי "האינפלציה בישראל אכן מתמתנת אבל רואים שהציפיות לאינפלציה עלו, מחירי אנרגיה עלו, וגם קיימים חיכוכים בהיצע בשוק הדיור - והמכלול הזה מחייב מדיניות זהירה. ישנם גם אתגרים לפנינו ואי ודאות כלכלית וגיאופוליטית רבה. קיימת חשיבות לשמירה על יציבות ותפקוד בשווקים ולכן אנו מנהלים מדיניות מוניטרית אחראית ומדודה".

בנק ישראל הוא גוף עצמאי לפי חוק ואסור לממשלה להתערב בהחלטותיו. בעבר תקפו שרים וחברי כנסת, בהם יו"ר ועדת הכספים, את בנק ישראל, ואף ניסו לחוקק חוקים שיגבילו את סמכויותיו. בבנק המרכזי הגיבו בחומרה לניסיונות הללו. במדינות העולם לא מקבלים בעין יפה ששרים ופוליטיקאים מבקרים את הפעולות של הבנק המרכזי, ובארה"ב תקפו קשות בעניין זה את הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. יצוין שראשי מדינות כמו בארגנטינה ובטורקיה אף הדיחו בעבר נגידי בנקים מרכזיים בשל מדיניותם, והדבר עורר ביקורת קשה בקרב גורמים בינלאומיים כמו הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית.

בנק ישראל ממונה בראש ובראשונה על שמירת יציבות המשק ועל כל פעולותיו בתחום זה לא ניתן לערער, כולל שינויים בגובה הריבית והזרמת כספים למשק. שר האנרגיה אמנם הדגיש שהוא לא מעוניין להתערב במדיניות בנק ישראל - אבל יחד עם זאת הציע לנגיד להוריד את הריבית, מה שאינו דבר מקובל, כאמור.

2024-05-07T11:43:23Z dg43tfdfdgfd