למרות רווחי שיא ב–2023 - התעשייה האווירית מנסה לכווץ את הדיבידנד למדינה

נהלת התעשייה האווירית מנסה לצמצם את היקף הדיבידנד שתשלם למדינה על רווחי השיא של החברה ב־2023, שהסתכמו ב־318 מיליון דולר, בנימוק שעליה לממן תוכניות מחקר ופיתוח חדשות, ותוכנית למיגון אתרי הפעילות המרכזיים שלה לקראת תרחיש של מתקפת טילים.

לפי גורמים שמעורבים בנושא, בעוד שמשרדי הממשלה מקצים תקציבים למיגון תשתיות שחיוניות לפעילות המשק בשעת חירום כמו בתי חולים ומתקנים אסטרטגיים רגישים לתע"א, חברה שנמצאת בבעלות ממשלתית מלאה, לא הועמד תקציב ייעודי לכך ולכן עליה להשקיע בעצמה במיגון אתרי פעילות קריטיים, כמו מפעלי ייצור שיצטרכו להמשיך לפעול גם תחת אש.

צורך זה התעצם במהלך החודשים האחרונים בשל הדריכות לקראת מלחמה עם חיזבאללה ואיראן, והחשש שהיא תכלול ירי של טילים וכטב"מים מתאבדים לעבר אתרים חיוניים של התעשיות הביטחוניות בניסיון לשבש את פעילותם.

בהיותה חברה ממשלתית, על התע"א לשלם למדינה דיבידנד בסכום שמהווה מחצית מהרווח הנקי שלה. כך, מתוך רווח נקי של 318 מיליון דולר ב־2023 עליה להעביר למדינה דיבידנד של כ־590 מיליון שקל.

אף שדירקטוריון תע"א אישר את דוחותיה ל־2023 כבר במרץ האחרון, הוא לא הכריז על חלוקת דיבידנד למדינה, בהיותה הבעלים שלה. לפי שעה לא ידוע על מועד שבו הדירקטוריון של תע"א יכריז על חלוקת בדיבידנד למדינה על הרווחים מהשנה שעברה - ולא במקרה.

בשבוע הבא יערך במשרד האוצר דיון כשעל הפרק סוגיית הדיבידנדים של תע"א ל־2023 וסכסוך העבודה שעליו הכריזה ההסתדרות לבקשת ועד העובדים בחברה, בשל סירוב הממונה על השכר באוצר אפי מלכין לאשר את קידומם של אלפי עובדים בשל חריגות שכר של מאות מיליוני שקלים שנמצאו בה מ־2018.

מדובר בשתי סוגיות שנחשבות משמעותיות ליחסי העבודה בתוך התעשייה האווירית, שמעסיקה כ־15 אלף עובדים שמאוגדים באחד הוועדים החזקים בארץ בראשות יאיר כץ. כץ אמור להשתתף בישיבה באוצר בשבוע הבא, לצד יו"ר תע"א עמיר פרץ, המנכ"ל בועז לוי, הממונה על השכר מלכין, המנהל הזמני של רשות החברות ינקי קוינט והשר דוד אמסלם שאחראי על החברות הממשלתיות.

על רקע רווחי השיא של תע"א ב־2023, כץ שואף לחלוקת בונוסים לעובדי החברה בהיקף של כ־100 מיליון שקל. לדבריו, חלק הארי יחולק דיפרנציאלית, בהתאם להערכת ביצועים ועמידה ביעדים של עובדים. אלא שאם החברה לא משלמת דיבידנד למדינה, היא לא יכולה לשלם את הבונוסים המיוחלים לעובדים.

בשל הקושי בנושא זה יו"ר הוועד כץ, איש ליכוד ובנו של שר התיירות ויו"ר הוועד לשעבר בחברה חיים כץ, שוחח בימים האחרונים עם השר אמסלם וביקש את התערבותו לביטול התניית תשלום הבונוסים לעובדים בהעברת הדיבידנדים למדינה. בשיחה עם "כלכליסט" כץ אמר כי "השר אמסלם חושב כמוני ואמר שיפעל כדי לנתק את הקשר הזה. ככל שאני יודע, הוא מקדם בתיאום עם רשות החברות מהלך שיאפשר לעובדים לקבל בונוסים על הישגיהם ב־2023 גם אם החברה לא תעביר למדינה דיבידנד".

בשנים האחרונות התעשייה האווירית הציגה עלייה עקבית במכירותיה וגידול ברווח הנקי, כשברקע המלחמה של רוסיה באוקראינה שהזניקה את הביקוש למערכות נשק והחשש להתלקחויות של זירות סכסוך אחרות בעולם. על רווחיה באותן השנים דירקטוריון תע"א הכריז על חלוקת דיבידנדים למדינה בסכום כולל של כמיליארד שקל, אלא שכספים אלה לא נמשכו כלל בידי האוצר ורשות החברות הממשלתיות. זאת, למרות שקופת המדינה מתרוקנת, בין השאר בעקבות המלחמה בעזה וההיתכנות הגבוהה למלחמה מול חיזבאללה בצפון ואיראן.

כך, ביולי 2022 ראשי תע"א התייצבו לצילום חגיגי ביחד עם מנהלת רשות החברות דאז מיכל רוזנבוים עם צ'ק ענק של 655 מיליון שקל לפקודת מדינת ישראל — דיבידנד מתוך הרווחי החברה בשנים קודמות. אלא שמדובר בחגיגה פיקטיבית, שכן מה שנשאר ממנה הוא תמונה בלבד מפני שהכסף לא עבר כלל למדינה.

לפני כשלושה שבועות החשב הכללי באוצר פרסם את דו"ח ביצוע תקציב המדינה ל־2023 ובסעיף שנוגע להכנסות המדינה מדיבידנדים שיעבירו החברות הממשלתיות, בהן תע"א, רשום 0, במקום כ־1.4 מיליארד שקל שהמדינה היתה צריכה למשוך מהן. זאת בעת שהגירעון הממשלתי המצטבר העמיק ליותר מ־117 מיליארד שקל ועל הפרק עומד צורך בהול לשיקום הצפון והדרום. למרות שהמדינה משתהה במשיכת הדיבידנדים של תע"א, עובדיה נהנו בשנתיים האחרונות מבונוסים בגובה של כ־10% מהרווח הנקי של החברה לאחר שחלוקת הבונוסים קיבלה את אישור רשות החברות הממשלתיות.

2024-05-02T03:09:09Z dg43tfdfdgfd