העברת נכסים ע"י אם המשפחה רק לחלק מילדיה - בוטלה

דובר במקרה בו האם ואב המשפחה (שבבעלותם נכסי נדל"ן משמעותיים) ערכו יחדיו צוואה הדדית, לפיה הם מורישים את כל רכושם האחד לשני, ולאחר פטירתו של השני, יועברו נכסיהם באופן שוויוני לכל ילדיהם. וראוי להבהיר, כי ההורים טרחו וערכו בצוואתם ההדדית, לאור מגוון נכסי הנדל"ן שברשותם, מנגנון מפורט ומדוקדק על מנת להבטיח שבסופו של דבר, לאחר פטירת שניהם, רכושם יחולק מבחינה מהותית באופן שווה בין שבעת ילדיהם, ללא שילד כלשהו יקופח או יזכה בנתח גדול מהאחר. שוויון מוחלט – זה היה רצונם וזו היתה מצוותם.

המשכם של דברים, שאב המשפחה נפטר לפני מס' שנים (אם המשפחה עודה בחיים גם כיום), ה'צד' של האב בצוואה ההדדית קוים, כך שאם המשפחה ירשה בהתאם את כל רכושו, לרבות כל נכסי הנדל"ן של הצדדים – הכל הועבר לבעלות האם.

ואולם, אם המשפחה, עוד בחייה, כשנתיים לאחר פטירת בעלה, החליטה להעביר חלק ניכר מרכושה, כולל את הזכויות בבית מגוריה, רק לחלק מילדיה - העברה ללא תמורה לשלוש אחיות (מתוך שבעיה אחים ואחיות). האם נלקחה ע"י אותן אחיות לעורכת דין, חתמה/הוחתמה על המסמכים הדרושים, והזכויות בנכסי המקרקעין הועברו רק לאותן 3 אחיות, מבלי שיתר הילדים יודעים דבר אודות כך.

רק בחלוף כחצי שנה, ביד המקרה, התגלה הדבר ליתר ילדיהם של המנוח והאם (אלו שנושלו), והם נאלצו לפנות לביהמ"ש לענייני משפחה ולהגיש תביעה (כשהם מיוצגים ע"י עו"ד אור גל-און ועו"ד נטלי אגמון) במסגרתה עתרו לבטל את העברת נכסי הנדל"ן שבוצעה ע"י האם רק לחלק מן הילדים – לאותן 3 אחיות.

בצר להם נאלצו הילדים המנושלים להגיש תביעה זו לא רק כנגד שלושת האחיות שזכו בנכסים, אלא גם כנגד אמם, וזאת בהיותה צד דרוש ורלוונטי להליך זה.

וחשוב להבהיר, כי אם המשפחה התייצבה להליך זה, לצד ויחד עם שלושת הבנות שקיבלו ממנה את הרכוש, וזו שבה וטענה כי זה היה רצונה, כי זכותה המלאה לבצע את העברת הזכויות שביצעה במתנה, וכי עשתה זאת מתוך רצון לסייע כלכלי לאותן 3 בנות, כי חששה מגזילת נכסיה ע"י יתר ילדיה וכיוצ"ב נימוקים.

ואולם, חרף עמדה ברורה ונחרצת זו של אם המשפחה, ביהמ"ש לענייני משפחה בחיפה (כב' השופטת רויטל באום), בפס"ד משמעותי וחשוב מן העת האחרונה (תיק מס' 19469-05-22), הורה על ביטול העברת הזכויות שביצעה אם המשפחה רק לחלק מילדיה. ביהמ"ש הורה כי העברת הזכויות שבוצעה הינה חסרת תוקף, כי יש להשיב את הזכויות במלואן, מאת שלושת הבנות שקיבלו אותן, בחזרה לרשות ולבעלות אם המשפחה, בצירוף הערה שתוטל כעת על הנכסים, אשר תימנע מן האם, גם בעתיד, משך כל ימי חייה, לבצע שוב העברת זכויות החורגת ממנגנון החלוקה השוויוני עליו סיכמו ההורים יחדיו.

ביהמ"ש פסק כאמור בהתבסס על הצוואה ההדדית שנחתמה ע"י ההורים ואשר קוימה ע"י האם לאחר פטירת בעלה. ביהמ"ש קבע שלמרות שהצוואה ההדדית מאפשרת ע"פ הוראותיה את שינויה, הכוונה היתה רק לשינוי משותף שנעשה ע"י שני המצווים, כלומר ע"י שני ההורים יחדיו, ובהתאם נקבע כי אם המשפחה – לאחר שביקשה וקיימה את צוואת בעלת – אינה יכולה בחייה לבצע פעולות המסכלות את קיום הצוואה ההדדית, על כל חלקיה.

בנוסף, ביהמ"ש קבע כי האם הוסתה והושפעה באופן בלתי הוגן ע"י שלושת בנותיה שקיבלו את הרכוש, וזאת כנגד יתר ילדיה שנושלו. ביהמ"ש קבע שבנסיבות אלה של הסתה והשפעה בלתי הוגנת, אם המשפחה כלל לא הבינה את משמעות המסמכים עליהם היא חתמה ואת משמעות העברת הזכויות שבוצעה על ידה, ובפרט לא הבינה את המשמעות של העברת הזכויות בבית מגוריה, עד כדי סכנה לאיבוד קורת גג (וזאת למרות שאין מחלוקת כי האם הינה אדם כשיר).

בית המשפט הוסיף וקבע שדווקא שלושת הבנות שקיבלו את הזכויות מאת אם המשפחה, הן שניצלו לרעה את אמן ופגעו בזכויותיה, הן שניהלו את גילה המבוגר ומצבה השביר, הן שהעמידו את האם בסכנה לאבד את קורת הגג ואת ביתה, והן שפעלו במטרה להסית את האם ולסכסך בינה לבין יתר ילדיה.

סופו של דבר, ביהמ"ש קבע שהעברת הזכויות שביצעה האם רק לחלק מילדיה – לאותן 3 בנות, בוצעה בחוסר תום לב, על מנת למנוע מיתר ילדיה את חלקם בעיזבון ההורים (הכל כתוצאה מהסתה), ולכן העברת זכויות זו בטלה.

כמו כן, ביהמ"ש מצא לחייב את אם המשפחה ושלושת האחיות שהסיתו אותה לשם קבלת הזכויות באופן פסול, בהוצאות משפט בסך של כ- 125,000 ₪, אשר אותם עליהן לשלם לידי התובעים.

סיכומו של דבר, מדובר בסוגייה מורכבת, ערכית וחשובה – תופעה שאנו נתקלים בה לדאבון פעמים רבות בעולם דיני המשפחה והירושה, תופעה של ילדים שמסיתים, משפיעים ומנצלים הורה מבוגר/קשיש, על מנת להוציא ממנו זכויות לטובתם, עוד בחיי ההורה, וזאת במטרה למנוע חלוקת רכוש כפי שקבעו ביניהם אב ואם המשפחה.

במקרה זה נקט בית המשפט בגישה משפטית וערכית כאחד, במטרה לממש את רצונם של ההורים, טרם נוצלה אם המשפחה ע"י חלק מבנותיה, וטרם אלו הסיתו אותה כנגד יתר ילדיה, על לא עוול בכפם. גם פסיקת ההוצאות הנכבדה מצד ביהמ"ש לחובת האם והאחיות הנתבעות (125,000 ₪) מעידה על מגמה וצורך למנוע מקרים מעין אלו של ניצול לרעה של הורים מבוגרים, כשהם בשלב שביר בחייהם, וזקוקים דווקא למלוא החמלה, הסיוע ושמירת האינטרסים שלהם.

מאת עו"ד אור גל און, שותף מייסד, גל און קפל שמואלי, משרד עורכי דין

d&b – לדעת להחליט

2024-05-06T08:40:41Z dg43tfdfdgfd