הדילמה הקשה: מה נעשה כשיסתיים החרם הטורקי?

הדילמה הקשה: מה נעשה כשיסתיים החרם הטורקי?

בישראל סבורים כי טורקיה תינזק יותר מחרם על הסחר הבילטרלי, כי למשק הישראלי יש חלופות ■ אך מה אם תיחתם עסקה עם חמאס, והחרם הטורקי יוסר למחרת?

May 04th, 20PM May 04th, 20PM אבי בר-אלי

בשישי אחר הצהריים כינס שר החוץ ישראל כ"ץ דיון חירום בסוגיית חרם הסחר הגורף שהטילה טורקיה על ישראל. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא נכח בדיון. הסיבה לא ידועה. גם שר הכלכלה ניר ברקת לא נכח, היות שהוא ממשיך במסעותיו המפנקים ברחבי העולם (וגם בגיחותיו לישראל, יש להודות, הוא לא ממש קיים).

בדיון השתתפה אפוא פקידות בכירה, לרבות זאת של רשות המסים. המסר ששודר עם תום הדיון הוא ש"להם זה יכאב יותר". כלומר, נטען כי רג'פ טייפ ארדואן מוציא לעצמו שתי עיניים כדי להוציא לנו אחת. למה? מכיוון שלא רק בישראל מדיניות החוץ נקבעת לפי אינטרסים פוליטיים פנימיים.

ארדואן ספג באחרונה מפלה בבחירות המקומיות. מפלגת "הצדק והפיתוח" שלו הפסידה בערים הגדולות לאופוזיציה קולנית שניהלה קמפיין הקצנה נגד התקרבות טורקיה לישראל, ומשכך אילצה את ארדואן לשבור ימינה. זאת, לצד רצונו להיות פקטור בנושא הפלסטיני שממנו הוא ממודר.

בישראל טוענים כי אף שנתח היצוא הטורקי (76%) בסחר הבילטרלי (6.8 מיליארד דולר) גבוה מזה של ישראל, ואף שחלקה של טורקיה ביבוא לישראל גדול מהנתח הישראלי בכלל היבוא הטורקי — בבואנו להשוות בין אומדני הנזקים הלאומיים, צריך לשקלל את הפוטנציאל לחלופות.

בישראל מעריכים כי בטווח הקצר אמנם ייפגע יבוא הפלדה, המלט וגידולים חקלאיים — אולם לטווח הארוך, יש למשק חלופות לטורקיה באסיה ובאירופה. לעומת זאת, נטען כי לטורקיה אין חלופות להכנסות מהסחר עם ישראל, וכי מעורבות טורקיה בזירה הפלסטינית נתמכת בכך שהיא היבואנית הגדולה לרשות הפלסטינית (18%) — קשר שביכולת ישראל לגדוע.

שוב, היום שאחרי

עוד לפני שבודקים מי ינצח ומי יפסיד, מי קבע שהחרם הטורקי חלוט ויימשך זמן רב? בישראל סבורים כי החרם יוסר מיד כשתיחתם עסקה מול חמאס ותירשם הפוגה במלחמה בעזה. בה בעת, לאיש אין מושג מה תעשה ישראל אם אכן תיחתם עסקה כזו.

האם ישראל תנקוט מדיניות של עסקים כרגיל, תחדש את קשרי הסחר עם טורקיה מהנקודה שבה הופסקו, כאילו לא קרה דבר, ותמשיך גם לאפשר את היבוא הפלסטיני מטורקיה? שמא היחסים ינותקו, ואז החלופות לטורקיה צריכות להיות קבועות, לא ארעיות, כשבמקביל נבנית תשתית מדינית לחסימת הגישה של טורקיה לגדה ולעזה.

השאלה שנותרה אפוא פתוחה, גם לאחר הדיון בשישי, היא מה יחליט ראש הממשלה בנימין נתניהו ברגע שתונח לפתחו הכרעה אסטרטגית — ולא רק תגובה טקטית.

2024-05-04T17:46:18Z dg43tfdfdgfd