בחירת מנכ"ל המל"ג ממשיכה להסתבך: אחת המועמדות חסרת ניסיון שנדרש במערכת ההשכלה הגבוהה

בחירת מנכ"ל המל"ג ממשיכה להסתבך: אחת המועמדות חסרת ניסיון שנדרש במערכת ההשכלה הגבוהה

דניאלה יחזקאלי־חיון היא אחת משלושה מועמדים סופיים לתפקיד מנכ"ל המל"ג ■ במערכת ההשכלה הגבוהה תמהים לגבי מועמדותה לאור ניסיונה הדל במערכת ומכיוון שנראה שהיא אינה עומדת בתנאי הסף הנדרשים לתפקיד ■ יחזקאלי־חיון היא סמנכ"לית בחברת אינספירה, והייתה בעבר עמיתת מחקר בטכניון ■ המל"ג: "שמות המועמדים בשלב זה חסויים"

May 06th, 14PM May 06th, 14PM ליאור דטל

במערכת ההשכלה הגבוהה מעלים סימני שאלה סביב מועמדותה של ד"ר דניאלה יחזקאלי־חיון לתפקיד מנכ"לית המל"ג, לאור ניסיונה הדל במערכת וכיוון שנראה שאינה עומדת בתנאי הסף הנדרשים לתפקיד. יחזקאלי־חיון עברה את כל שלבי ועדת האיתור והיא אחת משלושת המועמדים הסופיים לתפקיד, לאחר שכל חברי ועדת האיתור בחרו בה פה אחד.

עשרות מועמדים הגישו מועמדות לתפקיד. חלקם בעלי ניסיון רב בניהול מערכות ציבוריות, ולמרות זאת לא הגיעו לשלבים המתקדמים במכרז. לפי גורמים במערכת, יחזקאלי-חיון הייתה מועמדות של פרופ' דודי שוורץ, ששר החינוך יואב קיש ניסה למנות לתפקיד סגן יו"ר המל"ג.

לפי גורמים המעורים בנושא, ועדת האיתור שהוקמה בתחילת השנה על ידי קיש לא הצליחה לקבל החלטה בשל חילוקי דעות מתמשכים, והאווירה בוועדה תוארה כ"בלתי נסבלת", עד שלבסוף חבריה החליטו להעביר את ההחלטה לקיש בתקווה שיבחר במועמד המתאים ביותר. עם זאת, מקור אחר אמר כי יחזקאלי־חיון נמצאה ראויה לתפקיד, גם אם אינה בעלת ניסיון במערכת ההשכלה הגבוהה או בניהול גופים גדולים, וכי כל חברי הוועדה תמכו במועמדותה פה אחד.

תפקיד מנכ"ל המל"ג כולל אחריות ויכולת השפעה גדולה על מערכת ההשכלה הגבוהה, המורכבת מעשרות אוניברסיטאות ומכללות. התפקיד דורש גם מעורבות בניהול תקציב המערכת בסך של 14 מיליארד שקל.

המועמדים הסופיים הנוספים לתפקיד הם ישי פרנקל ומתי גיל. פרנקל כיהן כסגן נשיא אינטל העולמית וכיום הוא מנכ"ל האוניברסיטה העברית ומנכ"ל ועד ראשי האוניברסיטאות. לפרנקל ניסיון קודם במל"ג מכיוון שכיהן כחבר בוועדה לתכנון ותקצוב שלה, האחראית על תקצוב המוסדות.

מתי גיל הוא מנכ"ל AION LABS, מעבדת חדשנות ישראלית להקמה של חברות הזנק בתחום של בינה מלאכותית לגילוי ופיתוח תרופות, ולפני כן היה סמנכ"ל בטבע. גם פרנקל וגם גיל עמדו בתנאי הסף המרכזיים לתפקיד המנכ"ל — ניסיון של חמש שנים לפחות כמנהלים בכירים בתאגיד בעל היקף פעילות משמעותית, או תפקיד בכיר בשירות הציבורי או בהשכלה גבוהה — כשלאחד מהם ניסיון כמנהל בכיר בשני הענפים.

קורות החיים של יחזקאלי־חיון, כפי שפורסמו על ידה באתר לינקדאין, כוללים תעסוקה כבכירה בסטארט־אפים וחברות קטנות. היא עבדה כעמיתת מחקר בטכניון עד ל-2016, מ-2016 עד 2022 עבדה בסטארט־אפ הרפואי O2cure בו הגיעה לתפקיד סמנכ"לית תפעול, וב-2022 מונתה לסמנכ"לית טכנולוגיות בחברת אינספירה טכנולוגיות, על ידי מנכ"ל החברה ג'ו חיון. אינספיריה, המפתחת פתרונות רפואיים לסובלים מכשל נשימתי, נסחרת בנאסד"ק, אך נחשבת לחברה קטנה המעסיקה כ-40 עובדים בלבד.

לפי הדיווחים, בין המועמדים האחרים שלא עברו לשלבים הסופיים, היו מאיר בינג, לשעבר מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי ולפני כן סמנכ"ל הכספים של האוניברסיטה העברית, המשנה למנכ"ל החברה למתנ"סים וסגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר; וד"ר ורדה בן שאול, ממלאת מקום המנכ"ל הנוכחית המכהנת כבר שנה וחצי כמנכ"לית המל"ג. בן שאול הגישה את מועמדותה במטרה להמשיך בתפקיד, אך לא הגיעה לשלבים הסופיים — אף שברשותה ניסיון של יותר מ-20 שנה של עבודה במל"ג, כולל בתפקידים בכירים. מקורות במל"ג אמרו כי בן שאול התקשתה לקבל זימון לראיון בוועדת האיתור.

בראש ועדת האיתור לתפקיד מנכ"ל המל"ג כיהן פרופ' יוסי מקורי, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב של המל"ג, ולצדו מינה קיש את שוורץ, חבר סגל בקריה האקדמית אונו. בוועדה כיהנו גם אריאל יוצר שכיהן בעבר כסגן הממונה על התקציבים באוצר, הכימאית והפיזיקאית פרופ' לאה בם שכיהנה בעבר במל"ג, והפעילה החברתית וחברת מועצת העיר לוד אלמז זרו. קיש צפוי לזמן את המועמדים הסופיים ללשכתו ולקבל החלטה בקרוב.

מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר בתגובה: "ועדת האיתור סיימה את עבודתה והעבירה את המלצותיה לשר, עבודת הוועדה וכן שמות המועמדים בשלב זה חסויים. אין בכוונתנו להתייחס לטענות כאלו ואחרות".

פרופ' דודי שוורץ מסר בתגובה: "ממצאי וועדת מקורי ומסקנותיה שהתקבלו פה אחד על ידי חמשת חברי ועדת האיתור מדברים בעד עצמם. לצערי לא אוכל לפרט את הדברים מחמת החסיון החל על דיוני הוועדה".

2024-05-06T11:07:49Z dg43tfdfdgfd