"ארדואן שובר את הכלים": טורקיה חסמה את הנמלים ליצוא ויבוא תוצרת לישראל

בטורקיה אישרו כי ניתנה הנחיה לאסור יבוא ויצוא לישראל. במשרדי הממשלה מנסים בשעות האחרונות להבין מה המשמעויות של המהלך, כאשר ההערכה היא שמדובר בהפעלת לחץ על ישראל נוכח האפשרות של כניסה לרפיח. שר החוץ כ"ץ: "נחפש אלטרנטיבות לסחר עם טורקיה". ביקורת במשק על הממשלה: "כבר לפני חודש ביקשנו ממשרדי האוצר והכלכלה להגיב על החרם"

גורמים במשרד הסחר הטורקי טורקיה מאשרים כי החל מהבוקר (חמישי) קיימת הנחיית מכס גורפת האוסרת יבוא ויצוא לישראל. ההערכה היא שמדובר בהחלטה טורקית להפעלת לחץ על ישראל נוכח האפשרות של כניסה לרפיח. 

בשעות האחרונות מתחוללת דרמה מאחורי הקלעים במשרדי הממשלה - משרד הכלכלה, משרד התחבורה ומשרד החוץ, שמנסים להבין מה משמעות המהלך לעומק. 

שר החוץ ישראל כ"ץ מסר: ‏"ארדואן שובר כלים וחוסם את הנמלים ליצוא ויבוא תוצרת לישראל. כך נוהג דיקטטור שרומס את האינטרסים של העם הטורקי ואנשי העסקים ומתעלם מהסכמי סחר בינ"ל. הנחיתי את מנכ"ל משרדי לקיים דיון מיידי עם כל הגורמים הנוגעים בדבר בממשלה כדי לייצר אלטרנטיבות לסחר עם טורקיה, ברמת הייצור המקומי והיבוא ממדינות אחרות. לישראל כלכלה חזקה ומעז יצא מתוק. ‏We Win, and They Lose".

החשש: נזק כבד לתעשייה, למסחר ולבנייה

הפסקת כל המסחר בין ישראל לטורקיה עשויה לגרום נזק כבד לתעשייה ולמסחר בישראל, כאשר היקף יבוא חומרי הגלם והסחורות מטורקיה מסתכם בכחמישה מיליארד דולר בשנה. מעבר לחרם שכבר הוכרז על יצוא מטורקיה של חומרי גלם לבנייה, מדובר כעת גם על הפסקת היבוא של למינרלים, מכונות, מכוניות, מוצרי אנרגיה, גומי, פלסטיק, מוצרי בריאות וחקלאות. במקביל צפויים עשרות מפעלים ישראלים להפסיק את היצוא לטורקיה בהיקף של מיליארד וחצי דולר.

טורקיה מהווה כיום את אחת משותפות הסחר הגדולות של ישראל, ולדברי גורם כלכלי ממשלתי "יהיה צורך למצוא בהקדם האפשרי חברות ומפעלים שייצאו לישראל את הסחורות וחומרי הגלם שיחסרו. ככל הנראה חלק מאלה ייובאו ממדינות ידידות כמו גרמניה, בריטניה, צ'כיה, הונגריה ויוון".

לדברי עמית גוטליב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז, "חברות הבנייה מקבלות את הבשורה הקשה וההכרזה של טורקיה, כאשר הענף נמצא במצוקה אדירה מאז תחילת המלחמה בגלל מחסור בכוח אדם ובחומרי גלם. אני מפנה אצבע מאשימה כלפי המדינה שכמו בנושא כוח האדם, בחרה להישען על סחר סחורות עם מדינה שאינה אוהדת אותנו מזה שנים ולא עשתה דבר למצוא אלטרנטיבה. 

"גם תעשיות הבנייה נושאות באחריות על כך שלא השכילו למצוא מקורות לחומרי גלם ממדינות אחרות מאז אוקטובר ולא הבינו את ההשלכות הכלכליות הרות הגורל. כמנהל חברת בנייה, אני מביא כדוגמא את מה שקרה בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה: אוקראינה הייתה המקור לחומרי גלם ובעיקר ברזל ואלומיניום עבור תעשיות הבנייה והמלחמה בינה לבין רוסיה, הביאה לסגירת מפעלים ולמחסור בסחורות דבר שהאט משמעותית את התקדמות הבצוע של פרויקטים וייקר את המוצרים בזמנו בכ-30 אחוזים. הפעם המצב חמור עוד יותר כיוון שהבצוע לא רק במגורים אלא גם בתשתיות נשען על מלט וברזל המגיעים מטורקיה. הציבור ישלם מחיר כבד על כך שעבודות רכבת, בניית מוסדות ציבור, גשרים וכדומה, יתייקרו ואף ייפסקו לתקופה שאין לדעת כמה תתארך. 

"בנוסף, מדד תשומות הבניה צפוי להתייקר. אני לא רואה כיצד חלק מחברות הבנייה תהינה מסוגלות להתמודד את ההתייקרויות של מוצרי הבניה ומעריך כי נראה כאן קריסה של חברות ביצוע. שוב הוכח כי ענף הבניה מופקר".

ביקורת במשק על שאננות הממשלה

נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר אמר הערב כי "כבר לפני חודש בקשנו ממשרדי האוצר והכלכלה להגיב באיום ואז ביצוע של הטלת מכסי מגן מול טורקיה של 100% כדי לאותת גם לארדואן וגם לעולם שישראל לא תשב בשקט על חרם נגדה. מעבר לרפיסות ואבדן הכבוד הלאומי – איבדנו מסר חשוב לכל מי שמבקש להחרים אותנו – שלא נקבל זאת וכל מחרים יוענש בחזרה. 

נשיא ההתאחדות הוסיף כי "מוטב מאוחר מבכלל לא – צריך להטיל כבר כעת מכסי מגן של 100% לשלוש שנים על כל הייבוא מטורקיה ובמוצרים מסויימים לאסור לגמרי ייבוא משם. רק ככה יבין ארדואן שלא יכול לשחק איתנו ושצעד שלו גורר תגובה והיא ארוכת טווח. דבר זה גם יאפשר ללא מעט תעשיינים מקומיים שמוכנים להשקיע ולהקים קווי ייצור נוספים בישראל לשמור על העצמאות היצרנית כי יש עתיד לרכש מקומי מהם. כמו כן זו העת לחזק את העצמאות היצרנית שלנו בתחום המזון והבנייה- על המדינה לעשות ככל שביכולתה בכדי לעודד הקמה והרחבה של מפעלי מזון ובנייה אשר יגדילו את היקף כמות המזון וחומרי הבנייה המיוצרים  בישראל כדי להתנתק מהתלות בטורקיה".

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר החדש אמר כי "מדובר בחדשות מצערות מאוד, לאורך השנים הקפידו במגזר העסקי בשתי המדינות שלא לערב יחסים כלכליים עם התפתחויות פוליטיות וחבל שהרשויות בטורקיה לא שומרות על מסורת זו. המפסידים העיקריים מהמהלך של ארדואן הם הסוחרים הטורקיים ולא מדינת ישראל. כלכלת ישראל מספיק חזקה בשביל למצוא חלופות ליבוא מטורקיה וכך נעשה גם אנחנו בלשכת המסחר, נסייע לכל חברי הלשכה שמקיימים קשרים מסחריים עם התעשייה הטורקית לאתר יעדי יבוא חדשים. כולנו תקווה שגם המשבר הזה יחלוף במהרה ונחזור לעשות עסקים עם המגזר העסקי בטורקיה, אנחנו למודי משברים מול ארדואן והממשל הטורקי, ובטוחים שגם זה יעבור".

לפני קרוב לחודש טורקיה הסלימה כאמור את העימות שלה עם ישראל, כאשר משרד המסחר הטורקי הודיע על הגבלת יצוא של מוצרים לישראל ב-54 קטגוריות מתחום הבנייה והתשתיות, ובראשם מלט ומוצרי פלדה ואלומיניום. בטורקיה הודיעו כי הגבלת הסחר תישאר בתוקף עד שישראל תכריז על הפסקת אש מיידית בעזה, ותאפשר הכנסת סיוע מספק לרצועה בצורה רציפה. 

לפני כשבועיים חלה עוד עליית מדרגה והפעם ברטוריקת השנאה מאנקרה ואיסטנבול, אפילו מעבר לזו שנרשמה עד כה: נשיא טורקיה האשים לראשונה שישראל עומדת מאחורי הפיכות צבאיות שאירעו בארצו, והקהל ביציע של הפרלמנט הטורקי קרא להשמדתה של מדינת ישראל. 

בנאומו התגאה ארדואן: "כשכולם שתקו אנחנו יצאנו והגדרנו את חמאס כארגון התנגדות, ולא כארגון טרור. מעל דוכן האו"ם הכרזתי והראיתי עם מפות שישראל כבשה את האדמות הפלסטיניות. תמיד עמדנו לצד אחינו הפלסטינים, בכל המובנים". ארדואן הדגיש כי אין כל הבדל בין חמאס לבין ארגוני גרילה טורקיים שפעלו במלחמת העצמאות הטורקית בהנהגתו של מוסטפה כמאל אטאטורק, מייסד טורקיה המודרנית. במהלך האירוע בפרלמנט הוקרן סרט תעמולה שבו הוצגו פעולות שעשתה טורקיה למען הפלסטינים, ואז קרא הקהל מהיציע "מוות לישראל".

2024-05-02T15:09:29Z dg43tfdfdgfd