ארגון המורים פנה לבית הדין לעבודה: הקיצוץ המתוכנן בשכר המורים לא חוקי

ארגון המורים פנה לבית הדין לעבודה: הקיצוץ המתוכנן בשכר המורים לא חוקי

בארגון המורים מבקשים מבית הדין לעבודה למנוע ממשרד האוצר לקצץ שיעור גדול ממשכורתם של מורי התיכונים החל מ-1 ביוני ■ הקיצוץ הוכרז בעקבות השתתפותם של המורים בעיצומים של ארגון המורים ■ בארגון טוענים כי הקיצוץ הוא בלתי חוקי: "המורים מבצעים את מלוא היקף משרתם, ואין שום עילה בדין להפחית משכרם או לקנוס אותם"

May 07th, 11AM May 07th, 11AM ליאור דטל

ארגון המורים, המייצג את מורי התיכונים, פנה אתמול (ב') לבית הדין הארצי לעבודה בבקשה שיוציא צו המונע מהממשלה לקצץ את שכר המורים באופן משמעותי החל ממשכורת מאי, שתינתן בתחילת החודש הבא, ועד להודעה חדשה. הפנייה נעשתה לאחר שהממונה על השכר במשרד האוצר הורה לרשויות המקומיות לקצץ את שכר המורים באופן ניכר (עד 15% מגובה השכר עד להודעה חדשה, ועד 40% מהשכר באופן חד־פעמי) כסנקציה על השתתפותם בעיצומי הארגון.

ארגון המורים כתב בבקשתו לבית הדין כי מדובר בהנחיה "בלתי חוקית" של משרד האוצר. לפי הארגון, החוק קובע שניתן לפגוע בשכר עובדים מאוגדים רק כאשר מדובר בשביתה "בלתי מוגנת", הפורצת בתקופה שבה קיים הסכם קיבוצי שמחייב את העובדים בשקט תעשייתי. לעומת זאת, הסכם השכר עם המורים פקע כבר לפני כשנתיים, והם הכריזו על סכסוך עבודה כבר לפני שנה.

הארגון פתח בעיצומים בעקבות סירובו המתמשך של משרד האוצר לחתום על הסכם השכר המלא של מורי התיכונים. הסכם השכר גובש על פי מסמך עקרונות שסוכם בכתב בין הצדדים, בתחילת שנת הלימודים בספטמבר. הסירוב של האוצר נובע מהטענה שיו"ר הארגון, רן ארז, מסרב לעמוד בסיכומים, שלדברי האוצר ניתנו בעל פה. העיצומים המרכזיים של הארגון הם אי־דיווח על ציוני התלמידים במבחנים ובעבודות והפסקת העבודה ב-15:30, בסיום יום העבודה (עבודת המורים לאחר שעות העבודה אינה מוגדרת כחובה, ואינה מזכה בשכר על שעות נוספות).

הקיצוצים בשכר המורים כוללים קיזוז של המקדמות שניתנו למורים בתחילת השנה על תוספות השכר העתידיות שהם אמורים היו לקבל, וכן קיצוצים קבועים של עד 15% על אי־בדיקת מבחנים (5% על אי־בדיקת מבחנים בכל כיתה שבה המורה מלמד) ועל הפסקת עבודתם לאחר סיום יום העבודה.

בבקשתו לבית הדין, כתב ארגון המורים כי "עובדי ההוראה בחטיבות העליונות מבצעים את מלוא היקף משרתם, ואינם מחסירים ולו דקת עבודה אחת. בנסיבות אלה הם זכאים לשכר מלא ואין שום עילה בדין להפחית משכרם או לקנוס אותם". בארגון ציינו כי האוצר לא הודיע להם מראש על ניכוי השכר או ניסה לקיים הידברות בנושא, וכי הם למדו על ההנחיה מהתקשורת. הם הוסיפו כי גובה הקיצוץ בשכר חמור יותר מעוצמת העיצומים, מאחר שחישוב הציון למבחן, לאחר שזה נבדק, לא מגיע ל-5% ממשרת המורה בכל כיתה.

מחלוקת על חוזים אישיים

חילוקי הדעות המרכזיים בין ארגון המורים למשרד האוצר, במסגרת מו"מ שאינו מקודם כבר חודשים רבים, מתמקדים בדרישת האוצר להעביר עד 6% ממורי התיכונים החדשים (שיצטרפו למקצוע בעתיד) לחוזים אישיים בשכר גבוה יותר, תוך גמישות ביכולת לפטרם בעתיד. לטענת האוצר, ארז נתן לכך הסכמה בעל פה במהלך המו"מ. ואולם, הסכמתו של ארז לא תועדה בכתב, והוא מכחיש אותה. בהסכם העקרונות שנכתב בין משרד האוצר לארגון המורים בתחילת ספטמבר – שחייב את הצדדים בחתימה על הסכם שכר מלא עד ל-1 בדצמבר, והביא להסרת איום הארגון להשבית את פתיחת שנת הלימודים – לא מופיעה התחייבות של הארגון לעבודה בחוזים אישיים.

לדברי האוצר, חוזים אישיים נדרשים כדי למשוך מורים איכותיים למקצועות שבהם יש מחסור במורים. ארז לעומת זאת, מסכים למנגנון שייאפשר שכר גבוה יותר למורים איכותיים, כדי למשוך אותם לבתי הספר, אך לא על ידי העברתם לחוזים אישיים. כלומר, חילוקי הדעות עוסקים למעשה ביכולת של המדינה לפטר מורים. שני הצדדים מסכימים לתגמל בהיקף גדול יותר מורים במקצועות הנדרשים, אך האוצר מעוניין שניתן יהיה לפטר אותם בקלות בהמשך, ואילו ארגון המורים מתנגד לכך, ודורש שימשיכו לעבוד תחת ההסכם הקיבוצי של הארגון.

2024-05-07T08:25:48Z dg43tfdfdgfd